Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

ΗΜΕΡΙΔΑ : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΄΄ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ΄΄



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Ημερίδα που οργανώθηκε από τον Δήμο Πειραιά και την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Μέριμνας Πειραιά (ΚΟΔΕΚΟΜΕΠ), στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πειραιά, στις 3-12-09, με θέμα : το Πρόγραμμα ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Παναγιώτης Φασούλας, καλωσορίζοντας τον Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Θεόδωρο Τσέκο, τον Δήμαρχο Ύδρας κ. Κώστα Αναστόπουλο, τον Πρόεδρο της ΚΟΔΕΚΟΜΕΠ κ. Νίκο Καρβουνά, καθώς και όλους τους εκπροσώπους Δήμων που συμμετείχαν, τόνισε:
«Αγαπητοί εκπρόσωποι των Δήμων,
των Φορέων,
των Δημοτικών Επιχειρήσεων,
εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι,
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα πρώτα απ΄ όλα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στη σημερινή ημερίδα, αλλά κυρίως για όλα όσα κάνετε όλα αυτά τα χρόνια για τους ανθρώπους που σας χρειάζονται.
Γιατί η εργασία που επιτελείτε όλες και όλοι σας δεν είναι μια απλή δουλειά, αλλά μια προσφορά στην κοινωνία, μια προσφορά στον άνθρωπο.
Είναι μια παρέμβαση που διαχωρίζει τις πολιτισμένες κοινωνίες από τις αδιάφορες και τις κοινωνικά ανάλγητες.
Είναι αυτή η ουσιαστική διαφοροποίηση των πολιτικών που είναι προοδευτικές και στον πυρήνα τους έχουν τον παράγοντα άνθρωπο, από τις πολιτικές που έχουν ως μέτρο το κέρδος και την αγορά.
Σε αυτή την προσπάθεια, η Αυτοδιοίκηση έχει και λόγο και ρόλο και συνεισφορά. Γιατί οι Δήμοι είναι ακριβώς εκείνο το μέσο, ο δίαυλος με τις τοπικές κοινωνίες.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την ευθύνη και την ικανότητα να προάγει την ευημερία του συνόλου της τοπικής κοινωνίας.
Οι δράσεις της στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής, την προαγωγή της ψυχικής και κοινωνικής υγείας, την ενίσχυση της αυτόνομης διαβίωσης, αλλά και τον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού. Διαδραματίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στην χάραξη της κοινωνικής πολιτικής και απευθύνεται όχι μόνο στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, αλλά σε κάθε πολίτη.
Κυρίες και κύριοι,
Οι εποχές αλλάζουν και σε αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, υπάρχουν οι δυνατότητες να αναδείξουμε Προγράμματα, όπως η Βοήθεια στο σπίτι.
Εμείς εδώ στον Πειραιά έχουμε πάρει εντολή από τους δημότες μας, να προχωρήσουμε σε βαθιές αλλαγές και ανατροπές που χρειάζονται για να κτίσουμε μια κοινωνία ευνομίας, ασφάλειας, δημιουργίας, συνοχής και αλληλεγγύης.
Για έναν Πειραιά που μπορεί να διασφαλίζει ταυτόχρονα την ανάπτυξη με την κοινωνική δικαιοσύνη.
Οι ρυθμοί με τους οποίους ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε αποτελούν για μας μονόδρομο. Είπαμε να αλλάξουμε τον Πειραιά και τον αλλάζουμε. Με έργα και με δράσεις, όπως η σημερινή.
Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνούν οι πολίτες γι΄ αυτό και είμαστε η μόνη δημοτική αρχή που για τέσσερα ολόκληρα χρόνια δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ αύξηση στα Δημοτικά τέλη.
Δεν θέλω να σας κουράσω αλλά αισθάνομαι την ανάγκη να αναφέρω ενδεικτικά κάποια πράγματα, με τα οποία προσπαθούμε να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και κυρίως την ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων που μας έχουν ανάγκη.
Λειτουργούμε το κοινωνικό παντοπωλείο.
Ετοιμάσαμε τον ξενώνα φιλοξενίας άστεγων και τον ξενώνα φιλοξενίας οικογενειών που κάποιο μέλος τους νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μεταξά.
Σχεδιάζουμε τη δημιουργία και τη λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων, ενώ ενισχύσαμε τη λειτουργία των ΚΑΠΗ.
Κυρίες και κύριοι,
Στην Ελλάδα το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι (παρά τα ελλείμματα σε προσωπικό, πόρους, αξιολόγηση αναγκών και υπηρεσιών) αποτελεί σήμερα μία από τις πιο ουσιαστικές υπηρεσίες υποστήριξης μέσα στην κοινότητα των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργεί στο Δήμο του Πειραιά από τις αρχές του 2006. Φορέας Υλοποίησης του Προγράμματος είναι η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Μέριμνας Πειραιά (ΚΟ.Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π.)

Η σπουδαιότητα του Προγράμματος οφείλεται στο γεγονός ότι τα ωφελούμενα άτομα παραμένουν στο φυσικό τους περιβάλλον, αποφεύγεται η χρήση ιδρυματικής φροντίδας, διατηρείται η συνοχή της οικογένειας και εξασφαλίζεται αξιοπρεπής και αυτόνομη διαβίωση. Στον Πειραιά εξυπηρετούνται σήμερα περί τις 320 οικογένειες.
Κρίσιμο ζήτημα για τη συνέχιση του θεσμού αποτελεί η οικονομική και θεσμική στήριξη του. Μέσα στους στόχους της ΚΟ.Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π. είναι η βελτίωση του Προγράμματος και η επέκταση του στα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματα.
Τα σύνθετα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα απαιτούν τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας και κοινωνικών παροχών. Οι ιδιαίτερες ανάγκες των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ απαιτούν ένα ολοκληρωμένο και οργανωμένο δίκτυο παροχής υπηρεσιών για να καλυφθούν.
Η ύπαρξη ενός πλαισίου ασφάλειας, ισοτιμίας και κοινωνικής αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες, αλλά ειδικότερα για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας φαντάζει σήμερα -περισσότερο από ποτέ- επιτακτική ανάγκη. Η ύπαρξη κατάλληλων δομών και προγραμμάτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες της Τρίτης Ηλικίας μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, στην διασφάλιση του δικαιώματος για μια αυτόνομη -κατά το δυνατόν- και αξιοπρεπή διαβίωση.

Κυρίες και κύριοι,
Πιστεύω ότι η Πολιτεία, ότι αυτή η κυβέρνηση, θα σταθεί τώρα δίπλα μας. Να βοηθήσει για να αλλάξει η πορεία αυτής της πόλης, αυτής της κοινωνίας.
Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας συγχαρώ για ό,τι κάνετε και να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαι δίπλα σας.»

Παίρνοντας το λόγο ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ αφού αναφέρθηκε στην κρίση της οικογένειας που οδηγεί τους ηλικιωμένους στη μοναχική ζωή πρότεινε το άνοιγμα του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» στους πολίτες και στη κοινωνία. Επίσης, πρότεινε τη συνεργασία του Δήμου Πειραιά με την Ιερά Μητρόπολη Πειραιά μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και πιο συγκεκριμένα των Δημοτικών Διαμερισμάτων με τις αντίστοιχες ενορίες.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Θεόδωρος Τσέκος, τόνισε ότι πρέπει να ξαναδούμε την τρέχουσα χρηματοδότηση ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα, η αυτοτέλεια και η ποιότητα του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».
Ο κ. Τσέκος ανακοίνωσε σειρά δράσεων όπως: Μελέτες αναβάθμισης της ποιότητας του προγράμματος με την εξατομίκευση των υπηρεσιών στους ηλικιωμένους.
• Ανασχεδιασμό του προφίλ των υπηρεσιών των υποκατηγοριών του πληθυσμού που απευθύνεται.
• Συνεργασία και σύμπραξη σε δίκτυο της Εκκλησίας, των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, των εθελοντικών κινήσεων και των Κοινωνικών Πρωτοβουλιών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Κρατικών Κοινωνικών Υπηρεσιών.
• Ενίσχυση ΚΑΠΗ, παιδικών σταθμών και τοπικών ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για την Ανεργία.
Τέλος, ο κ. Τσέκος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για την κοινωνική οικονομία το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Στην Ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι Δήμων και Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων: Αλίμου, Αμπελακίων Σαλαμίνας,
Άνω Λιοσίων, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Δραπετσώνας, Ελευσίνας, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Κηφισιάς, Λαυρίου, Μεγαρέων, Μελισσίων, Νέας Περάμου, Ν. Σμύρνης, Περάματος, Σαλαμίνας, Σπάτων, Ταύρου, Ύδρας, Υμηττού.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Video


Δεν υπάρχουν σχόλια: