Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Παγκόσμια ημέρα για το άσθμα 2007. Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου



ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ



Η Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π. είναι μία επιχείρηση του Δήμου Πειραιά που έχει σαν στόχο να προσφέρει Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας στους Δημότες του Πειραιά και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, άστεγοι, άτομα που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό κ.λ.π.

Στους στόχους μας κυρίαρχη θέση κατέχει η ευαισθητοποίηση της πολιτείας και του κοινού για θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για το Άσθμα αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε σήμερα αυτή την εκδήλωση στον Πειραιά.

Το θέμα πέρα από την επικαιρότητα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού 500.000 Έλληνες πάσχουν από Βρογχικό Άσθμα.

Σκεφθείτε τις επιπτώσεις από τις εξάρσεις της νόσου.

Ασθενείς που αδυνατούν να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες, χιλιάδες ανθρωποώρες να χάνονται, παιδιά να απουσιάζουν από τα σχολεία τους !

Είναι φανερό ότι οι συνέπειες αφορούν στον ίδιο τον άρρωστο, στην οικογένειά του, αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας που επιβαρύνεται από τις οικονομικές συνέπειες.

Διεθνείς μελέτες εκτιμούν ότι οι ετήσιες δαπάνες για νοσοκομειακή περίθαλψη των ασθματικών ξεπερνούν τα 18 δις. Ευρώ στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα το κόστος αντιμετώπισης της παθήσεως εκτιμάται περίπου 90 εκατομμύρια Ευρώ.

Εμείς, εδώ στον Πειραιά, πέρα από τους γνωστούς παράγοντες που πυροδοτούν τις εξάρσεις της νόσου (αλλεργιογόνα, μυρωδιές κ.λ.π.), έχουμε την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και από άλλες πηγές ρύπανσης, όπως είναι το λιμάνι και η αιωρούμενη σκόνη που δημιουργείται από τις εργασίες των δημοσίων έργων και που ενδεχομένως αυξηθεί αργότερα με τις εργασίες του ΜΕΤΡΟ.

Άρα, πέρα από την ενημέρωση μπαίνει και το θέμα του «δια ταύτα».

Και το «δια ταύτα» είναι ότι θα πρέπει να τηρούνται οι όροι περιβαλλοντικής επίπτωσης, που προβλέπονται από τις συμβάσεις με τους εργολάβους (απορρόφηση σκόνης, χρήση υδροφόρων κ.λ.π.), αλλά και να ισχύσει η επιβολή προστίμων στους παραβάτες που ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Πιστεύω ότι θα ακολουθήσει συζήτηση γι’ αυτά.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων την κυρία Νίκη Γεωργάτου και την κυρία Μίνα Γκάγκα, Διευθύντριες στην 5η και 7η κλινική αντίστοιχα, του Ν.Ν.Θ.Α., που είναι σήμερα κοντά μας και εκπροσωπούν την «ομάδα άσθματος» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΑΣ








Αρχειοθήκη ιστολογίου