Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος 2008, 29-5-08 Ιωνίδειος Σχολή


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π.

ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ


Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Κάπνισμα και Υγεία» στο αμφιθέατρο της Ιωνιδείου Σχολής στις 29 Μαΐου 2008. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας, ο οποίος τόνισε ότι ο κάπνισμα αποτελεί ιδιαίτερα βλαβερή συνήθεια για τον άνθρωπο και για τους αθλητές εστιάζοντας στο γεγονός ότι οι φιλικές συναναστροφές, αλλά και οι προκλητικές και έντεχνες διαφημίσεις δημιουργούν το ψυχολογικό υπόβαθρο που αρχίζουν οι νέοι το κάπνισμα. Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π. κ. Νικόλαος Καρβουνάς, αναφέρθηκε στην Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.), η οποία αποτελεί την ανερχόμενη δύναμη στο χώρο των ασθενειών, όπου σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου μετά τη στεφανιαία νόσο, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.Σήμερα πεθαίνουν από την Χ.Α.Π. 2,74 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως και οαριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά μέχρι το 2020. Και όλα αυτά με βασικότερο αιτιολογικό παράγοντα κινδύνου το κάπνισμα. Το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους βασικότερους νοσογόνους παράγοντες όχι μόνο για τον ίδιο τον καπνιστή, αλλά και για τους γύρω του, που εξαναγκάζονται να εισπνέουν τον καπνό με τον οποίο ρυπαίνει ο καπνιστής το περιβάλλον. Ο καθηγητής κ. Μπεχράκης αναφέρθηκε στους λόγους που το κάπνισμα εξαπλώνεται στην νεαρή ηλικία και οι οποίοι οφείλονται στο περιβάλλον, στην οικογένεια, στο σχολείο και στην βιομηχανία της διαφήμισης. Μέσα από την διαμόρφωση συγκεκριμένων προτύπων προσωπικής, επαγγελματικής και κοινωνικής επιτυχίας προβάλλεται σαν βασικό κυρίαρχο συστατικό το κάπνισμα. Για να συντηρηθεί η καπνοβιομηχανία στην Ελλάδα θέλει ετησίως 50.000 νέους καπνιστές. Είναι θλιβερό που η Ελλάδα έχει την πρωτιά στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων. Ο κ. Μπεχράκης τόνισε ότι το κάπνισμα προκαλεί 3,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, είναι υπεύθυνο επίσης για :

το 25% των θανάτων από καρδιοπάθειες

το 83% των θανάτων από Χ.Α.Π.

το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων, που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμούς

το 82% των θανάτων από καρκίνο πνεύμονα και τέλος

την οικονομική “αιμορραγία” διακοσίων εκατομμυρίων δολλαρίων ετησίως στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Κατόπιν των ανωτέρω φαίνεται πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για δραστικά μέτρα κατά του καπνίσματος. Η Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π. μοίρασε φυλλάδια με τα “οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος” καθώς επίσης και φυλλάδιο με τον “δωδεκάλογο του ευγενικού καπνιστή”.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό που είχε κατακλύσει το αμφιθέατρο της Ιωνιδείου Σχολής.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΑΣ



Αρχειοθήκη ιστολογίου