Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Κοπή πίτας Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π. 2008, 26-2-08 Ξενώνας Αστέγων


ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π.



Η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Μέριμνας Πειραιά (Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π.) έχει συσταθεί με σκοπό την παροχή υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας στους Δημότες του Πειραιά και ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Συγκεκριμένα, επωφελούνται άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, εξαρτημένα άτομα, γυναίκες που έχουν υποστεί κάθε μορφή κακοποίησης, παλιννοστούντες, αθίγγανοι, οικονομικοί μετανάστες, μονογονεϊκές οικογένειες, άστεγοι, άτομα με γλωσσικές ή θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, αποφυλακισμένοι, καθώς άτομα που βιώνουν ή απειλούνται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας.

Η Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π. στην προσπάθειά της να στηρίξει τις παραπάνω ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, υλοποιεί διάφορα Προγράμματα όπως :

1.Βοήθεια στο Σπίτι : Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή βοήθειας σε μη αυτοεξυπηρετούμενους ηλικιωμένους, σε άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες, με προτεραιότητα τα μοναχικά άτομα, που δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας και που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για την αναβάθμιση των συνθηκών της ζωής τους. Η επιτυχία του προγράμματος συνίσταται στο ότι τα ηλικιωμένα άτομα παραμένουν στο φυσικό τους περιβάλλον, αποφεύγεται η χρήση ιδρυματικής φροντίδας, διατηρείται η συνοχή της οικογένειας και βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής τους. To έτος 2007 έχουν εξυπηρετηθεί περίπου 200 οικογένειες.

2. Αντιμετώπιση αστέγων : Η Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π., σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος “Αλληλεγγύη”, παρέχει προσωρινή στέγαση στον ξενώνα «Η ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ» για άτομα με κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Ειδικότερα φιλοξενούνται άστεγοι, μονογονεϊκές οικογένειες και συνοδοί ασθενών (συνήθως καρκινοπαθών). Ο ξενώνας διαθέτει 45-46 κλίνες. Στόχοι του ξενώνα είναι να καλύπτει πρωτογενείς ανάγκες των αστέγων ατόμων του Δήμου Πειραιά προσωρινά, ώστε να ξεπεραστεί η κατάσταση κρίσης και να τους δοθεί η δυνατότητα για μελλοντική αποκατάσταση και επανένταξη. Υπάρχει όμως και μέριμνα για τα νήπια που φιλοξενούνται. Το έτος 2007 έχουν φιλοξενηθεί περίπου 100 άτομα.

3. Ολοκληρωμένες δράσεις Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (Σ.Υ.Υ.) στην ευρύτερη περιοχή Πειραιά : Το έργο αυτό αποσκοπεί στην ανάπτυξη και στην προώθηση μέτρων αντιμετώπισης της ανεργίας μέσα από αποτελεσματικές υποστηρικτικές δομές συμβουλευτικών υπηρεσιών και δικτύωσης επιχειρηματικών φορέων. Το Πρόγραμμα επικεντρώνεται στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και κυρίως στις γυναίκες που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό, με έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και στους μακροχρόνια άνεργους άνω των 45 ετών. Παρόμοια δραστηριότητα θα αναπτυχθεί σύντομα με στόχο την ενδυνάμωση της νεανικής επιχειρηματικότητας.

4. Έχει ληφθεί απόφαση από το Δ.Σ. για την λειτουργία «Ξενώνα» φιλοξενίας συνοδών ατόμων, που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο «Μεταξά», αλλά και κακοποιημένων γυναικών.

5. Υπάρχει Συνεργασία με το Δίκτυο Αλληλεγγύης της Νομαρχίας Πειραιά, που καλύπτει κυρίως ανάγκες ατομικής καθαριότητας, ένδυσης και υπόδησης.

6. Σε συνεργασία με Κοινωνικούς Φορείς και τα Δημοτικά Διαμερίσματα έχει γίνει προσπάθεια να προαχθεί ο εθελοντισμός τα αποτελέσματα του οποίου έχουν ήδη αρχίσει να είναι εμφανή.

7. Τέλος με μεγάλη συχνότητα πραγματοποιούνται ενημερωτικές εκδηλώσεις κοινωνικού και επίκαιρου ενδιαφέροντος σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Πειραιά.

Ο Δήμος Πειραιά έχει δείξει ότι διαθέτει αντανακλαστικά κοινωνικής προσφοράς όπως :

-Πρόσφατα έχει αναγγείλει τη λειτουργία του «Κοινωνικού Παντοπωλείου», που αναμένεται ότι θα ανακουφίσει σημαντικά τις λιγότερο ευνοούμενες κοινωνικά ομάδες, προσφέροντας μάλιστα και θέσεις εργασίας.

-Παρέχει οικονομικά βοηθήματα σε 200 περίπου οικογένειες και εκτάκτως, αν κριθεί αναγκαίο σε άτομα για τα οποία υπάρχει εισήγηση από τη Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου.

-Στην πρόσφατη περίοδο της κακοκαιρίας μισθώθηκαν δωμάτια για να φιλοξενήσουν άτομα που ενδεχόμενα είχαν ανάγκη.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΑΣ









Αρχειοθήκη ιστολογίου