Σάββατο 4 Απριλίου 2009

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΟ 5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Ο.Τ.Α.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΑΣΟΥΛΑ



ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»



Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι Κομμάτων,
Κύριοι Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι,
Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι,



Σας καλωσορίζω στην πόλη του Πειραιά, στο πρώτο λιμάνι της Μεσογείου και χαιρετίζω τις εργασίες του 5ου Συνεδρίου σας.
Το θέμα σας από μόνο του σηματοδοτεί μια νέα φιλοσοφία, που πρέπει επιτέλους να επικρατήσει και στην Ελλάδα.
Ότι η Αυτοδιοίκηση και μπορεί και θέλει να συλλειτουργήσει με την Πολιτεία, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να αποφασίζει μόνη της για τα βασικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες, τους δημότες.
Ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου της, χωρίς να χρειάζεται κηδεμόνες.
Αυτή η νοσηρή νοοτροπία, ελληνικής πατέντας πρέπει να σταματήσει.
Άλλος ο ρόλος της Πολιτείας, άλλος της Αυτοδιοίκησης.
Ναι στη συλλειτουργία που είναι απαραίτητη αλλά όχι στην ποδηγέτηση των Δήμων από την εκάστοτε κεντρική εξουσία.
Όχι στην μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς να υπάρχει από την άλλη η μεταφορά πόρων στην Αυτοδιοίκηση.
Και πρέπει να σταματήσει τώρα η καραμέλα ότι στους Δήμους δεν υπάρχει διαφάνεια, όταν υπάρχει τόσο έλεγχος από την κυβέρνηση από τους παρέδρους, από το Ελεγκτικό Συνέδριο για κάθε κίνησή μας για κάθε βήμα μας.

Κυρίες και κύριοι,

Ζούμε μια εποχή πρωτοφανούς κρίσης. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από εμφανές.
Άρα πολιτικές και στρατηγικές που στοχεύουν στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην συνοχή της κοινωνίας είναι απαραίτητες να υπάρξουν.
Είναι ώρα η Αυτοδιοίκηση, η Πολιτεία ο καθένας από μας να αναλάβει δράση ώστε την κρίση να μην την πληρώσουν οι μόνοι που δε φταίνε.
Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Δεν μπορεί και σήμερα που μιλάμε κάποιοι λίγοι να εξακολουθούν να πλουτίζουν σε βάρος των πολλών.
Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα. Πρέπει να αλλάξουμε πολιτική. Διότι ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζει το καράβι της Πολιτείας.
Για μας ξεκάθαρα ο μπούσουλας πρέπει να οδηγεί στην αλληλεγγύη και στην στήριξη των αδυνάτων.
Εμείς στον Πειραιά, αυτήν την κοινωνική πολιτική την έχουμε ήδη δρομολογήσει και δείγματά της έχουμε δει να αποδίδουν.
Η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Μέριμνας Πειραιά (Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π.), έχει συσταθεί με σκοπό την παροχή υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας στους Δημότες του Πειραιά και ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Στα πλαίσια στήριξης αυτών των κοινωνικών ομάδων, η επιχείρηση έχει αναπτύξει δραστηριότητες όπως :

Ι. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
1. ΄΄ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ΄΄


Πρόγραμμα που ως γνωστόν, απευθύνεται σε ανήμπορα και μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα στα οποία παρέχεται :
Πρωτοβάθμια Νοσηλευτική Φροντίδα (συμβουλές για την πρόληψη και αποφυγή
ασθενειών, παρακολούθηση φαρμακευτικής αγωγής).
Συμβουλευτική και Ψυχοσυναισθηματική Υποστήριξη.
Παροχή Βοήθειας εντός και εκτός σπιτιού (μικροεξυπηρετήσεις, μέριμνα σε
θέματα σίτισης, ατομικής υγιεινής).
Τα ωφελούμενα άτομα παραμένουν στο φυσικό τους περιβάλλον και έτσι αποφεύγεται η χρήση ιδρυματικής φροντίδας και διατηρείται η συνοχή της οικογένειας .
Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται στον Πειραιά περί τις 200 οικογένειες.



ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΚΕ.Κ.Υ.Π.)

Από τον Οκτώβρη του 2008 λειτουργεί το Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης Πειραιά (ΚΕ.Κ.Υ.Π.). Μια δραστηριότητα με δωρεάν υπηρεσίες στους Δημότες του Πειραιά από εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου ( Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Κοινωνιολόγοι).

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Στα πλαίσια προαγωγής του εθελοντισμού, πραγματοποιούνται σεμινάρια, εκπαίδευσης "Eθελοντών Βοηθών Υγείας ", τρίμηνης διάρκειας με εκπαιδευτές γιατρούς, καθηγητές νοσηλευτικής και ναυαγοσώστες της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής. Στους εθελοντές χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΞΕΝΩΝΩΝ
ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΣΤΕΓΩΝ ¨Η ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ¨


Η Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π. σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος «Η Αλληλεγγύη», παρέχει προσωρινή στέγαση στον ξενώνα «Η ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ» για άτομα με κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Φιλοξενούνται άστεγοι, μονογονεϊκές οικογένειες και συνοδοί ασθενών. Ο ξενώνας διαθέτει 45-46 κλίνες.


ΞΕΝΩΝΑΣ " Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ "

Από τις αρχές του έτους βρίσκεται σε λειτουργία ο ξενώνας ΄΄Η Κοινωνική Μέριμνα΄΄, που φιλοξενεί συγγενείς των νοσηλευομένων του Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ», παρέχοντάς τους κατάλυμα, αλλά και ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό
. Εξυπηρετεί άτομα που δεν διαμένουν μόνιμα στην Αττική και έχουν οικονομική δυσχέρεια. Αρωγός της προσπάθειας είναι και το Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ» με τις Κοινωνικές του Υπηρεσίες.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με πολύ μεγάλη συχνότητα στα Δημοτικά Διαμερίσματα και στα ΚΑΠΗ του Δήμου, η Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π. πραγματοποιεί ενημερωτικές εκδηλώσεις ιατρικού και γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Για το έτος 2008 πραγματοποιήθηκαν 17 παρόμοιες εκδηλώσεις .

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

1. Σε συνεργασία με την Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου και με φορέα υλοποίησης την Παιδική Πολυκλινική Πειραιά οι δημότισσες του Πειραιά μπορούν να κάνουν δωρεάν εξέταση ΠΑΠ - τεστ.
2. Από την αρχή του έτους η Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π. ανέλαβε τη σίτιση των αστέγων του ξενώνα ‘’Η Ανακούφιση’’ κατά τις ημέρες των αργιών, που δεν σιτίζονται από την Ενορία.
3. Κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων και του Πάσχα δίνεται οικονομική ενίσχυση σε άπορους συνδημότες μας, οι οποίοι υποδεικνύονται από τα πέντε Δημοτικά Διαμερίσματα.
4. Η Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π. διαθέτει κατάλογο εθελοντών γιατρών και οδοντιάτρων για παροχή υπηρεσιών στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.


Αυτές είναι επιλεκτικά μερικές από τις δράσεις του Δήμου Πειραιά, στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Πιστεύω ότι οι μήνες που έρχονται θα είναι δύσκολοι. Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας θα έχουν ανάγκη από τη στήριξη της Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας. Ότι πρωτοβουλίες όπως αυτή του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α μπορούν να βοηθήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Είναι ώρες ευθύνης για την κοινωνία μας όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Με αυτές τις σκέψεις θα περιμένω με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα του Συνεδρίου σας και κυρίως για το πώς οι Δήμοι, θα μπορέσουν να στηρίξουν πολιτικές για την Υγεία και την πρόληψη.

Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: