Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος 2008, 5-6-08 Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π.


ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ




Στις 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στα πλαίσια της «Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος» στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δήμο Πειραιά, την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και την Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π..

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π. κ. Νικόλαος Καρβουνάς που συντόνισε την εκδήλωση διάβασε χαιρετισμό του Δημάρχου Παναγιώτη Φασούλα, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι ο άνθρωπος ως κατασκευαστής πόλεων παραμένει στη συντριπτική του πλειοψηφία και κάτοικός τους.

Η λειτουργία αυτών των πόλεων παράγει ένα μεγάλο όγκο αποβλήτων, η διαχείριση των οποίων θεωρείται σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του αστικού πληθυσμού.

Ο Δήμος Πειραιά με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον προχώρησε σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των Δημοτών και στην προστασία του περιβάλλοντος (Πάρκο ΧΡΩΠΕΙ, ΤΡΑΜ, Ανακύκλωση κ.λ.π.).

Ο κ. Μιχάλης Πετράκης, Διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην εισήγησή του με θέμα «Αστικές Περιοχές και Ρύπανση» αναφέρθηκε στα αιωρούμενα σωματίδια, βασικό επακόλουθο έλλειψης πρασίνου στο λεκανοπέδιο, τα οποία εμφάνισαν νέα χαρακτηριστικά, ώστε ο Πειραιάς να καταλαμβάνει πλέον την τέταρτη θέση στις υπερβάσεις συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων.

Για το βενζόλιο ανέφερε ότι αποτελεί τον νέο επερχόμενο κίνδυνο των αστικών περιοχών, δοθέντος ότι έχει χαρακτηριστεί ως καρκινογόνο με επιπτώσεις στο αίμα.

Από τους παραδοσιακούς ρύπους προβλήματα δημιουργεί μόνο το μονοξείδιο του αζώτου.

Με τον τίτλο «Πνεύμων και Περιβάλλον» ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, προσδιόρισε ως περιβάλλον τη φυσιολογική προέκταση του βιολογικού μας “εγώ”.Τόνισε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλείται από την βιομηχανική δραστηριότητα, το αυτοκίνητο και την θέρμανση.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιβλαβή δράση των μικροσωματιδίων στην παιδική ηλικία και τόνισε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ρύπανση των εσωτερικών χώρων είναι αποτέλεσμα εσφαλμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης και στρατηγικής.

Ο κ. Γιώργος Καρέτσος, Ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, με την εισήγησή του «Η Ανάγκη Διατήρησης του Ελληνικού Δάσους» αναφέρθηκε

στις κλιματικές συνθήκες που αναπτύσσονται τα Ελληνικά Δάση και περιέγραψε του τύπους Δασών ανάλογα με την ζώνη που αναπτύσσονται.

Παρουσίασε εντυπωσιακές διαφάνειες από την χλωρίδα των Ελληνικών Δασών, η οποία διαθέτει πάνω από 6.000 είδη μέσα στα οποία συγκαταλέγονται 1.300 ενδημικά.

Αναφορά έγινε και στην πανίδα των Ελληνικών Δασών που διαθέτει 50.000 είδη ζώων, 15.000 γνωστά, από τα οποία σε ποσοστό 25% είναι ενδημικά.

Προβλήθηκαν επίσης φωτογραφίες της καμένης Πάρνηθας σε αντιπαραβολή με φωτογραφίες προηγούμενων χρόνων.

Την ομιλία παρακολούθησαν πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι και πλήθος συνδημοτών μας.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΑΣ



Αρχειοθήκη ιστολογίου