Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Αλλεργίες και βρογχικό άσθμα, 13-3-08 Ε΄ Δημ. Διαμέρισμα



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π.


ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ




Ο Δήμος Πειραιά οργάνωσε εκδήλωση στο Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, Καλλέργη 142, την Πέμπτη 13 Μαρτίου και ώρα 18:00.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ενημερωτικής εκστρατείας που πραγματοποιεί ο Δήμος Πειραιά και η Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π. με εκδηλώσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Παρουσιάστηκε το θέμα: «Αλλεργίες και Βρογχικό Άσθμα», με ομιλητές:

1. Τον κο Δημήτριο Μπόφο, Πνευμονολόγο, Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναπληρωτή Διευθυντή του Νοσοκομείου «Σωτηρία», Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Βρογχολογικής Εταιρείας.

2. Τον κο Ελευθέριο Ζέρβα, Πνευμονολόγο, Επιμελητή του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και Συντονιστή της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

. Τον κο Νικόλαο Καρβουνά, Πνευμονολόγο, Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π.

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο ότι το Άσθμα αναγνωρίζεται πλέον ως σύγχρονη επιδημία παγκοσμίως με οδυνηρές συνέπειες σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα συμπτώματα του Άσθματος που επηρεάζουν την υγεία του ασθενή, αλλά και την ποιότητα της ζωής του.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της νόσου είναι ότι παιδιά ή νεαροί ενήλικες δεν μπορούν να παίξουν ή να αθληθούν, δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες και αναγκάζονται να χάνουν μέρες από το σχολείο ή την εργασία τους. Το Άσθμα όμως επιβαρύνει οικονομικά και τις Υπηρεσίες Υγείας. Στοιχεία από διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι το μέσο ετήσιο κόστος στην Ευρώπη ανέρχεται στα 17,7 δις Ευρώ, ενώ στη χώρα μας φαίνεται να αγγίζει τα 88 εκατομμύρια Ευρώ.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι το Άσθμα είναι υπόθεση όλων μας.

Συνεπώς η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η ενεργός προσπάθεια των φορέων και του καθενός ξεχωριστά θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθματικών, τον έλεγχο της νόσου και κατ΄ επέκταση την ελάττωση του κόστους υγείας.

Οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού, που έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένο από την πρωτοβουλία της Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π..


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΑΣ










Αρχειοθήκη ιστολογίου